Skip to content

Te koop: woonhuis Groenmarkt 9 7201 HW Zutphen

Eggink Maalderink Garantiemakelaars
Neem contact met mij op

Verkocht o.v.

€ 700.000,- k.k.

bied op deze woning
  1. Home>
  2. Woningen>
  3. koop Zutphen Groenmarkt 9

De historie van dit prachtige pand aan de Groenmarkt gaat terug tot 1631, in dat jaar is het reeds bestaande pand op deze plek volledig vernieuwd. Het is niet voor niets dat het schildje aan de voorgevel prijkt; dit is een Rijksmonument met karakter. Aan ruimte geen gebrek; van de kelder tot en met de zolder zijn er 6 verdiepingen. Vele historische details zijn behouden met de prachtige trap naar de eerste verdieping als smaakmaker. Bewonder de ruimte, ontdek de mogelijkheden en geniet van de rust in de stadstuin.

De Groenmarkt is een brede straat in het oude centrum van Zutphen, vlakbij de IJssel en de Berkelkade. In de straat staan vele monumentale panden en iets verderop in de straat staat de bekende Wijnhuistoren, nu in gebruik als restaurant. Winkels en restaurants zijn binnen handbereik en maken het wonen en werken in dit prachtige pand tot een voorrecht.

Indeling:

Begane grond:
Aan de voorzijde zie je een prachtige gevel met grote ramen en dubbele deuren. Dit is de entree van dit prachtige pand aan de Groenmarkt. Je stapt binnen in een grote ruimte waar het karakter vanaf spat. De houten balklaag van de verdiepingsvloer, plavuizen vloer met prachtige slijtplekken en de fantastische winkeldeur met glas-in-loodraam geven precies weer hoe een winkel aan het begin van de vorige eeuw eruitzag.
Verder zijn op de begane grond een inpandige berging/magazijn, een tweetal (kantoor)ruimtes, een loggia en een tussenhal. De tussenhal heeft een granitovloer, een deur naar de toiletruimte en een rijkelijk gedecoreerde trap naar de eerste verdieping. Het eerste kantoor heeft een deur naar de tweede kantoorruimte. Ramen met roedeverdeling en hoge plafonds kenmerken de kantoorruimtes en het achterste kantoor heeft een houten steektrap naar een bergzolder. Ook is in deze ruimte een deur naar de stadstuin; een oase van groen in de binnenstad van Zutphen.

Kelder:
Onder een deel van de begane grondvloer is een oude kelder met een hoogte van 1.85 meter. Dit is waar je het stof van het etiket blaast van een wijnfles om te zien of deze past bij het diner.

Eerste verdieping:
Beneden is de plek om te werken, boven is de plek om te wonen. Via de wenteltrap kom je op de overloop die dankzij de glas-in-loodramen een fijne, lichte ruimte met karakter genoemd mag worden. Je ziet mooie details waaronder het ovale raam in het trapgat; een van de historische details van dit fantastische pand.
Aan de voorzijde is de sfeervolle woonkamer met een schouw, robuust balkenplafond en halfronde ramen die een prachtig uitzicht bieden over de Groenmarkt. Zie het zonlicht naar binnen schijnen en bewonder de houten vloer die perfect past in deze ambiance.
Verder heb je vanaf de overloop toegang tot een toiletruimte met authentiek fonteintje en de grote keuken aan de achterzijde. Als je van koken houdt gaat hier je hart sneller van kloppen. Dit is de plek waar koken genieten wordt vanwege de sfeer die deze ruimte etaleert. De keukenopstelling, een zogenaamde dubbele wandopstelling, is eenvoudig qua opzet en heeft beperkte inbouwapparatuur.

Tweede verdieping:
Er zijn op deze verdieping twee zeer ruime slaapkamers. De kamer aan de achterzijde heeft twee dakramen, een raam in de zijgevel en de houten dakconstructie in het zicht. Aan de voorzijde is de tweede slaapkamer met drie grote ramen met roedeverdeling, een houten vloer en een balkenplafond met sterrenhemel. Ook de badkamer is op deze verdieping; ingedeeld met een ligbad, douche, toilet en een dubbele wastafel.

Derde verdieping:
Nog een verdieping hoger is een overloop met een lichtkoepel en twee deuren. Aan de voorzijde is een zeer ruime slaapkamer een houten vloer, balkenplafond en meerdere ramen met roedeverdeling. Opvallend is dat de roedeverdeling afwijkt van de ramen op de tweede verdieping; op de derde verdieping zijn de ruitjes een stuk kleiner.
met en aan de achterzijde een praktische berging.

Zolder:
We hebben de kelder, begane grond, eerste verdieping, tweede verdieping en de derde verdieping maar er is ook nog een zolder. De nokhoogte is bijna 4 meter en er is licht dankzij het dakraam en de ramen in de voor- en achtergevel. Open het raam en het raamluik aan de voorzijde en bewonder de hijsbalk; een herinnering aan het vroegere gebruik als pakhuis.

Exterieur:
Verrassend element is de stadstuin, deze is in bruikleen van het Wijnhuisfonds. De tuin is te bereiken via de achterste ruimte op de begane grond. Met liefde en aandacht kun je deze tuin in ere herstellen. Het uitzicht is prachtig op de vele monumentale panden waaronder de witte gevel van ‘De Pijpenbacker’ aan de Heukestraat.
De tuin en schuur zijn eigendom van het Wijnhuisfonds en te gebruiken door de eigenaren van Groenmarkt 9.

Monument:
Sinds 24 mei 1966 is de Groenmarkt ingeschreven als Rijksmonument (nummer 41271). De omschrijving luidt als volgt:
“PAND met gevel (XVIIa) met geblokte muurdammen, nog in het bezit van de oude top, bekroond door segmentvormig fronton met schildhoudende leeuw. Muurankers en waterlijsten. Boven de pui een insteekverdieping (XIX A).”

Bijzonderheden:
Sfeervol karakteristiek woon-werkpand: bestemming ‘Gemengde doeleinden’
Zonnige stadstuin in bruikleen met entree aan de Barlheze aanwezig: Wanneer het eigendom van Groenmarkt 9 over zal gaan in andere handen is de stichting Wijnhuisfonds conform de akte van bruikleenovereenkomst, bereid de bruikleen onder gelijke voorwaarden vast te leggen met de nieuwe eigenaar.

  • 299 m2
  • 125 m2
  • 3

Kenmerken Groenmarkt 9

Overdracht

Vraagprijs€ 700.000,- k.k.
AanvaardingIn overleg

Oppervlaktes en inhoud

Perceel oppervlakte125 m2
Woonoppervlakte299 m2
Inhoud1.318 m3

Bouw

SoortHerenhuis
BouwvormBestaande bouw
Bouwjaar1631
Dak typeZadeldak
IsolatievormenGeen isolatie

Indeling

Aantal verdiepingen6
Aantal kamers6
Aantal slaapkamers3
Aantal badkamers1

Maandlasten

Ligging Groenmarkt 9

Voorzieningen

Centraal gelegen informatie over de buurt

Aantal inwoners

In de gemeente

47.340

Leeftijd

in percentages van totaal

Huishoudsamenstelling

in percentages van totaal

56%

20% NL

29%

20% NL

15%

20% NL

Vergelijkbaar woningaanbod